![]() |
|
|
Witamy na Forum Uzytkowników Mandriva i Mandrake. Aktualnie przeglądasz nasze forum jako gość co sprawia, że twoje uprawnienia są bardzo ograniczone. Po dołączeniu do naszej grupy (co jest darmowe) uzyskasz dostęp do wysyłania postów, komunikowania się indywidualnie z innymi użytkownikami (PW), głosowania w ankietach, wysyłania załączników i zdjęć oraz wielu innych udogodnień. Rejestracja jest szybka, prosta i absolutnie darmowa więc prosimy, zarejestruj się od razu! Jeśli masz jakieś problemy z procesem rejestracji prosimy o kontakt z nami. |
|
|
|||||||
| FAQ | Sklep | Galeria | HCL | Downloads | Słowa kluczowe |
| Home | Zarejestruj się | Użytkownicy | Irc (W tym oknie) | Szukaj | Dzisiejsze Posty | Oznacz Fora Jako Przeczytane |
| Siec Sprawy zwiazane z siecia |
| Słowa kluczowe: router, ruter, server, serwer |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
|
|
||||
|
||||
|
Instalacja i konfiguracja serwera-routera
Siemacie!
![]() W szkole mej padł pomysł, coby urządzić sieć wi-fi. Polegać to ma na tym, że stoi sobier routerek, który, nieprawda, prowadzi identyfikację po kombinacji user/login + MAC, udostępnia łącze (ograniczając przepustowość do 1 Mbps). Przyznam się z góry od razu, szczerze i prosto, że miałem ostatnio lekki zajob i się tym nie zająłem, kiedy było trzeba, a pracę muszę zacząć w tym tygodniu. Dlatego przepraszam, że tak po noobowsku, ale... no wyszło. Będę wdzięczny za każdą podpowiedź. Starczą mi z resztą same nazwy narzędzi, które będą przydatne w tym wypadku - sprawdzę sobie resztę. Żebym tylko wiedział, jak zacząć... Z góry wielkie dzięki, d.
RTFM - naprawdę przeczytaj, zanim zadasz pytanie NIE UDZIELAM POMOCY NA JABBERZE ANI GADU-GADU Linux Registered User #440416 Mój blog Wolna Kultura - O wolności w zinformatyzowanym świecie |
|
|
||||
|
||||
|
Odp: Instalacja i konfiguracja serwera-routera
Witam, ruterek powinien posiadać 2 interfejsy. Powinieneś mieć zainstalowany pakiet ip_forward. Porządnie skonfigurowany firewall (masquerade lub SNAT), postawiony serwer DHCP, ewentualnie BIND .
Pozdrawiam. Ostatnio edytowane przez michas100 : 01-02-2010 o 10:08. |
|
|
||||
|
||||
|
|
||||
|
||||
|
Zasadnicze pytania:
1. Jaka przepustowość łącza? 2. Ilu przewidywanych użytkowników?
|
||||
|
||||
|
Narzędzia to w zasadzie Iptables oraz tc (do przycinania łącza przy pomocy HTB). Dawno temu pisałem nieco na ten temat.
|
|
|
||||
|
||||
|
Cytat:
Cytat:
Dzielić łącze ma po równo, maksymalnie 1Mps. Dowiedziałem się, że autoryzacja ma przebiegać raz - znaczy login i hasło przypisane zostają raz do adresu MAC i wtedy już podczas logowania z tego MAC-a o hasło nie pyta. Pytanie moje teraz - czy to ma sens? Przecież jeśli ma nie pytać o hasło, to znaczy, że identyfikuje po MAK-u. Jeśli identyfikuje po MAK-u, to znaczy, że nie ma trudności z zalogowaniem się, znając ten MAC. Czy nie lepiej byłoby po prostu identyfikować po MAK-u?... Zaraz się zajmę za lekturę artykułu iksa.
RTFM - naprawdę przeczytaj, zanim zadasz pytanie NIE UDZIELAM POMOCY NA JABBERZE ANI GADU-GADU Linux Registered User #440416 Mój blog Wolna Kultura - O wolności w zinformatyzowanym świecie |