Forum Uzytkowników Mandriva i Mandrake  

Witamy na Forum Uzytkowników Mandriva i Mandrake.

Aktualnie przeglądasz nasze forum jako gość co sprawia, że twoje uprawnienia są bardzo ograniczone. Po dołączeniu do naszej grupy (co jest darmowe) uzyskasz dostęp do wysyłania postów, komunikowania się indywidualnie z innymi użytkownikami (PW), głosowania w ankietach, wysyłania załączników i zdjęć oraz wielu innych udogodnień. Rejestracja jest szybka, prosta i absolutnie darmowa więc prosimy, zarejestruj się od razu!

Jeśli masz jakieś problemy z procesem rejestracji prosimy o kontakt z nami.

Wróć   Forum Uzytkowników Mandriva i Mandrake > Pomoc > Oprogramowanie
Google
FAQSklepGaleriaHCLDownloadsSłowa kluczowe
Home Zarejestruj się Użytkownicy Irc (W tym oknie) Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane
Oprogramowanie Oprogramowanie Linuksa

Słowa kluczowe: , ,

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Stary 18-04-2009
maly_wariat maly_wariat is offline
Boy Hotelowy

Siła Reputacji: 0
Reputacja: 1 maly_wariat nie ma jeszcze wyrobionej opinii u innych
Dystrybucja: Mandriva Free 2009
Wykrzyknik Problem z urpmi

Witam wszystkich.
No to tak od początku zacznę. Mandrive mam tak od kilku dni. Kiedy już to co chciałem mniej więcej na modziłem namieszałem i system sobie skonfigurowałem. Problem polega na tym że nie mogę dodać żadnych nośników (mirrorów). Kiedy wchodzę w nośniki aktualizacji klikam dodaj potem połącz z stroną czy tam serwisem mandriva i w tedy program sobie wisi i nie ciągnie żadnych adresów. Próbowałem też ręcznie dodawać mirrory przez konsole, ale w ten sposób tez nic nie daje. Porostu staje na poleceniu i puki nie przerwę to nic nie robi. Więc jakbyście mogli to poradźcie co zrobić z tym fantem aby to chodziło?

Dobra mała poprawka teraz w dodawaniu nośników po dłuższej chwili wyskoczył mi błąd. Nie można pobrać jakiegoś tam pliki cz czy jakoś tak. To chyba serwer siedzi u nich, ale w takim razie co mam zrobić aby dodać jakieś nowe repozytoria?

Ostatnio edytowane przez maly_wariat : 18-04-2009 o 14:00.
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 18-04-2009
darcnet's Avatar
darcnet darcnet is offline
Seksowna Adminka

Miasto: Brody||Kraków
Siła Reputacji: 467
Reputacja: 6812 darcnet przerasta wszelkie pojeciedarcnet przerasta wszelkie pojeciedarcnet przerasta wszelkie pojeciedarcnet przerasta wszelkie pojeciedarcnet przerasta wszelkie pojeciedarcnet przerasta wszelkie pojeciedarcnet przerasta wszelkie pojeciedarcnet przerasta wszelkie pojeciedarcnet przerasta wszelkie pojeciedarcnet przerasta wszelkie pojeciedarcnet przerasta wszelkie pojecie
Dystrybucja: PCLinuxOS
Odp: Problem z urpmi

easyurpmi.zarb.org
Dokładne komunikaty błędów proszę.
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 18-04-2009
Boy Hotelowy

Komunikat błędu w Konfiguracji nośników
Cytat:
...pobieranie nie powiodło się: aria2 nie powiodło się: Zakończono z 2 uzyskanie dostępu do nośnika dystrybucji było niemożliwe (nie odnaleziono pliku media.cfg) Nośnik : Official2009.0-()

zaraz dodam wynik z konsoli. Po próbie dodania esyurpmi. Bo jak na razie stoi.

Ostatnio edytowane przez maly_wariat : 18-04-2009 o 14:59.
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 18-04-2009
mr_x's Avatar
mr_x mr_x is offline
Moderator

Miasto: Suwałki/Białystok
Siła Reputacji: 448
Reputacja: 6542 mr_x przerasta wszelkie pojeciemr_x przerasta wszelkie pojeciemr_x przerasta wszelkie pojeciemr_x przerasta wszelkie pojeciemr_x przerasta wszelkie pojeciemr_x przerasta wszelkie pojeciemr_x przerasta wszelkie pojeciemr_x przerasta wszelkie pojeciemr_x przerasta wszelkie pojeciemr_x przerasta wszelkie pojeciemr_x przerasta wszelkie pojecie
Dystrybucja: Debian GNU/Linux Squeeze (x86_64)

A jak dodajesz z konsoli, jakie są błędy?
Linux Registered User #452500
Proszę o używanie przycisków reputacji
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 18-04-2009
Boy Hotelowy

Cytat:
[root@serwer wrj]# urpmi.addmedia --distrib --mirrorlist'$MIRRORLIST'
...pobieranie nie powiodło się: aria2 nie powiodło się: zakończono z 2

uzyskanie dostępu do nośnika dystrybucji było niemożliwe(nie odnaleziono pliku media.cfg)
[root@serwer wrj]# urpmi.addmedia --distrib --mirrorlist'http://plf.zarb.org/mirrors/$RELEASE.$ARCH.list
>
po tej strzałce niby można coś pisać ale nie mam zielonego pojęcia co.
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 18-04-2009
DRACO_WAHATEVER's Avatar
DRACO_WAHATEVER DRACO_WAHATEVER is offline
"Jego Upierdliwość"

Miasto: Szczecin
Siła Reputacji: 238
Reputacja: 3344 DRACO_WAHATEVER przerasta wszelkie pojecieDRACO_WAHATEVER przerasta wszelkie pojecieDRACO_WAHATEVER przerasta wszelkie pojecieDRACO_WAHATEVER przerasta wszelkie pojecieDRACO_WAHATEVER przerasta wszelkie pojecieDRACO_WAHATEVER przerasta wszelkie pojecieDRACO_WAHATEVER przerasta wszelkie pojecieDRACO_WAHATEVER przerasta wszelkie pojecieDRACO_WAHATEVER przerasta wszelkie pojecieDRACO_WAHATEVER przerasta wszelkie pojecieDRACO_WAHATEVER przerasta wszelkie pojecie
Dystrybucja: Mandriva 2010 One

Usuń wpierw wszystkie nośniki , a później dodaj automatycznie (np przez ff) ze strony którą podali koledzy powyżej.
Stary 19-04-2009
Boy Hotelowy

usunąłem wszystkie nośniki, (płyty też). Lecz problem wciąż pozostaje. Nośniki nie chcą się dodawać. Komunikaty błędów. Takie same jak podałem wyżej.
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 19-04-2009
DRACO_WAHATEVER's Avatar
"Jego Upierdliwość"

Reputacja: 3344 DRACO_WAHATEVER przerasta wszelkie pojecieDRACO_WAHATEVER przerasta wszelkie pojecieDRACO_WAHATEVER przerasta wszelkie pojecieDRACO_WAHATEVER przerasta wszelkie pojecieDRACO_WAHATEVER przerasta wszelkie pojecieDRACO_WAHATEVER przerasta wszelkie pojecieDRACO_WAHATEVER przerasta wszelkie pojecieDRACO_WAHATEVER przerasta wszelkie pojecieDRACO_WAHATEVER przerasta wszelkie pojecieDRACO_WAHATEVER przerasta wszelkie pojecieDRACO_WAHATEVER przerasta wszelkie pojecie

Wybierz ręcznie inne źródło.
Stary 19-04-2009
Boy Hotelowy

Dobra nie wiem czy mówiłem ale jeśli chodzi o Linux -a jestem laikiem wiec nie za bardzo wiem jak mam to zrobić ręcznie (jeśli nie przez konsole).
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 19-04-2009
DRACO_WAHATEVER's Avatar
"Jego Upierdliwość"

Wygeneruje ci osobną komendę dla każdego nośnika . Możesz też wybrać serwer ręcznie.
Kod:
urpmi.addmedia main ftp://sunsite.icm.edu.pl/pub/Linux/m...a/main/release with media_info/synthesis.hdlist.cz urpmi.addmedia --update main_updates ftp://sunsite.icm.edu.pl/pub/Linux/m...a/main/updates with media_info/synthesis.hdlist.cz urpmi.addmedia contrib ftp://sunsite.icm.edu.pl/pub/Linux/m...ontrib/release with media_info/synthesis.hdlist.cz urpmi.addmedia --update contrib_updates ftp://sunsite.icm.edu.pl/pub/Linux/m...ontrib/updates with media_info/synthesis.hdlist.cz urpmi.addmedia --update plf-free ftp://ftp.easynet.fr/plf/mandriva/20...e/binary/i586/ with media_info/synthesis.hdlist.cz urpmi.addmedia --update plf-nonfree ftp://ftp.easynet.fr/plf/mandriva/20...e/binary/i586/ with media_info/synthesis.hdlist.cz

Reputacja przyznana temu postowi

Ostatnio edytowane przez DRACO_WAHATEVER : 19-04-2009 o 09:34.
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Forum Uzytkowników Mandriva i Mandrake > Pomoc > Oprogramowanie

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady Postowania