![]() |
|
|
Witamy na Forum Uzytkowników Mandriva i Mandrake. Aktualnie przeglądasz nasze forum jako gość co sprawia, że twoje uprawnienia są bardzo ograniczone. Po dołączeniu do naszej grupy (co jest darmowe) uzyskasz dostęp do wysyłania postów, komunikowania się indywidualnie z innymi użytkownikami (PW), głosowania w ankietach, wysyłania załączników i zdjęć oraz wielu innych udogodnień. Rejestracja jest szybka, prosta i absolutnie darmowa więc prosimy, zarejestruj się od razu! Jeśli masz jakieś problemy z procesem rejestracji prosimy o kontakt z nami. |
|
|
|||||||
| FAQ | Sklep | Galeria | HCL | Downloads | Słowa kluczowe |
| Home | Zarejestruj się | Użytkownicy | Irc (W tym oknie) | Szukaj | Dzisiejsze Posty | Oznacz Fora Jako Przeczytane |
| Słowa kluczowe: dzwiek |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
|
|
|||
|
|||
|
Dzwiek przestal dzialac
Witam, jestem poczatkujacym uzytkownikiem Mandrivy i do tej pory udawalo mi sie rozwiazac wszystkie problemy samemu (przy uzyciu googli i po chyba pieciokrotnym rozwaleniu calego systemu w ciagu dwoch dni
), ale z tym dziadostwem to juz nie wiem zrobic.Dzwiek byl wczoraj wieczorem jak szedlem spac, a dzisiaj juz nie ma... (pod linuxem, pod windowsem normalnie). Po prawej na dole jak najade myszka to pojawia sie "Glosnosc na 0%", jak klikne to nie ma paska do przesuwania, tylko obrazek z jackiem i napis "input source". Jak klikne tam w "mikser" to pojawiaja sie przesuwadla i wcale nie sa przyciszone. O co cho? Wyglada jakby cos bylo nie podlaczone, czy cos w tym stylu, ale pod winda dziala. z gory dzieki i pozdrawiam PS. sorry za brak polskich liter, ale zalalem klawiature kawa i musialem jakiegos starego zloma podlaczyc z brakujacym altem ![]() |
|
|
||||
|
||||
|
Odp: Dzwiek przestal dzialac
Jeśli z każdym uruchomieniem systemu dźwięk już nie wstaje, zrób może (dla mojej ciekawości
) dwa proste testy:Problemu nie rozwiążą, ale może będzie trochę więcej informacji? 1. W konsoli wydaj komendę "$ killall pulseaudio" (ale piszę z pamięci) i zobacz, czy po tej operacji system będzie w stanie coś odegrać. Plus ewentualnie zabawa z suwakami. 2. Załóż nowe konto, zrestartuj system, zaloguj się na nie i sprawdź czy gra i śpiewa ![]() |
|
|
|||
|
|||
|
Po ktoryms restarcie zaczal dzialac, nie mam pojecia jak to naprawilem, ale jest dobrze
![]() dzieki |
|
|
|||
|
|||
|
... a dzisiaj znowu wlaczylem i znowu nie ma dzwieku
Youtube idzie bez dzwieku, a jak zapuszczam xmmsa "nie mozna otworzyc wyjscia dzwieku". Ustawialem wczoraj mikrofon, moze to jest jakos z tym powiazane, ale wszystko dzialalo ladnie. Bawilem sie alsamixerem, ale bez rezultatow ![]() |
|
|
||||
|
||||
|
Wejdź w mcc->sprzęt->dźwięk i tam w konfiguracji odznacz "użyj pulseaudio" czy jakoś tak.
Powinno pomóc. |
|
|
|||
|
|||
|
Jest juz odznaczone.
Urzadzenie mam jako: VIA Technologies, Inc.|VT1708/A [Azalia HDAC] (VIA High Definition Audio Controller) driver: snd_hda_intel [alsa] Znowu sie naprawilo samo po kilku restartach Nie czaje, ale wazne, ze dziala, dzieki ![]() Ostatnio edytowane przez khunag : 07-10-2009 o 11:49. Powód: Automerged Doublepost |