Forum Uzytkowników Mandriva i Mandrake  

Witamy na Forum Uzytkowników Mandriva i Mandrake.

Aktualnie przeglądasz nasze forum jako gość co sprawia, że twoje uprawnienia są bardzo ograniczone. Po dołączeniu do naszej grupy (co jest darmowe) uzyskasz dostęp do wysyłania postów, komunikowania się indywidualnie z innymi użytkownikami (PW), głosowania w ankietach, wysyłania załączników i zdjęć oraz wielu innych udogodnień. Rejestracja jest szybka, prosta i absolutnie darmowa więc prosimy, zarejestruj się od razu!

Jeśli masz jakieś problemy z procesem rejestracji prosimy o kontakt z nami.

Wróć   Forum Uzytkowników Mandriva i Mandrake > Pomoc > Siec
Google
FAQSklepGaleriaHCLDownloadsSłowa kluczowe
Home Zarejestruj się Użytkownicy Irc (W tym oknie) Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane
Siec Sprawy zwiazane z siecia

Słowa kluczowe: , , ,

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Stary 20-12-2009
mr_x's Avatar
mr_x mr_x is offline
Moderator

Miasto: Suwałki/Białystok
Siła Reputacji: 443
Reputacja: 6477 mr_x przerasta wszelkie pojeciemr_x przerasta wszelkie pojeciemr_x przerasta wszelkie pojeciemr_x przerasta wszelkie pojeciemr_x przerasta wszelkie pojeciemr_x przerasta wszelkie pojeciemr_x przerasta wszelkie pojeciemr_x przerasta wszelkie pojeciemr_x przerasta wszelkie pojeciemr_x przerasta wszelkie pojeciemr_x przerasta wszelkie pojecie
Dystrybucja: Debian GNU/Linux Squeeze (x86_64)
[How-To] Internet przez komórkę jako modem

Opis dotyczy, jak na szybko uzyskać połączenie z internetem przy użyciu telefonu komórkowego jako modemu. Celowo nie korzystam z graficznych konfiguratorów, bo z założenia ma być niezależny od środowiska graficznego/WM i działać również w samym trybie tekstowym.

Ważna uwaga: jeśli używamy GNOME, należy wyłączyć lub odinstalować gnome-network-manager, bo koliduje z innymi typami połączeń poza własnymi i mimo uzyskanego połączenia programy nie będą go widziały (sprawdzone z Firefox - przełącza się automatycznie w tryb offline oraz Pidgin).

Zacznijmy od skonfigurowania samego telefonu i systemu do wspólnej komunikacji (konfiguracja Bluetooth oraz przez kabel):

Konfiguracja przez Bluetooth:
W tym miejscu skupię się na samej konfiguracji połączenia między komórką a komputerem. Jeśli nie działa Ci bluetooth, szukaj w google najpierw, jak go uruchomić. Sprawdzamy tylko, czy mamy zainstalowane pakiety związane z bluetooth.

Najpierw należy włączyć bluetooth zarówno w komputerze, jak i w telefonie. Należy na tym etapie zwrócić uwagę, by telefon nie miał trybu ukrytego dla Bluetooth.

Zacznijmy od sprawdzenia adresu sprzętowego Bluetooth naszego telefonu
Kod:
hcitool scan
Jeśli nie napotkano błędów w połączeniu Bluetooth i telefon nie był "ukryty", powinniśmy otrzymać adres oraz nazwę telefonu (jaką w nim sami ustawiliśmy w konfiguracji Bluetooth). Najbardziej interesuje nas adres. Zapisujemy go lub zapamiętujemy i przechodzimy do kolejnego etapu konfiguracji.

Teraz sprawdzamy, na którym kanale otrzymamy możliwość połączenia z internetem przy pomocy Bluetooth
Kod:
sdptool browse
Naczym oczom powinno ukazać się wiele typów możliwych połączeń Bluetooth, zależnie od możliwości telefonu. Najbardziej interesuje nas z nich połączenie "Dial-Up Networking". Dla tego typu połączenia sprawdzamy, jaki numer ma "Channel" (kanał).

Teraz edytujemy plik /etc/bluetooth/rfcomm.conf (jako root), np. tak
Kod:
nano /etc/bluetooth/rfcomm.conf

Wprowadzamy w nim następującą zawartość
Kod:
rfcomm0 { bind yes; device xx:xx:xx:xx:xx:xx; channel y; comment "Polaczenie Bluetooth"; }
Za xx:xx:xx:xx:xx:xx wstawiamy adres sprzętowy, który wcześniej uzyskaliśmy (po to mówiłem o zapamiętaniu go) a za y wstawiamy numer kanału, na którym otrzymaliśmy połączenie "Dial-Up Networking". Reszta może zostać bez zmian.

Teraz należy zrestartować demon Bluetooth w komputerze. Dla Debiana i Ubuntu należy jako root wpisać
Kod:
/etc/init.d/bluetooth restart
Dla MDV będzie inaczej, ale z racji że nie mam jej, nie podam teraz (jak ktoś wie, niech napisze).

Konfiguracja przez kabel USB:
W zasadzie przez kabel nie musimy wiele konfigurować. Koniecznie należy tylko w konfiguracji telefonu wybrać, by było to połączenie jako modem, a nie karta pamięci (w telefonach Nokia jest to opcja PC Suite). Jeśli system widzi nasz telefon, to mamy połączenie skonfigurowane. Dla USB powinniśmy otrzymać urządzenie /dev/ttyACM0.

Konfiguracja PPP:
Pozostała nam jeszcze konfiguracja PPP zarządzającego samym połączeniem z internetem.

Tworzymy skrypt włączający nasze połączenie i nadajemy prawa wykonywalności (jako root)
Kod:
touch /usr/bin/gprs chmod +x /usr/bin/gprs
Nazwa gprs może być inna, nie ma to w tym przypadku żadnego znaczenia, ja zostawiłem ją ze względu na to, że dawniej w ten sposób łączono się tylko przez GPRS. Ale może to być też zarówno EDGE, jak i 3G (o ile mamy taki zasięg).

Edytujemy go
Kod:
nano /usr/bin/gprs
Wpisujemy taką zawartość
Kod:
#!/bin/sh # /usr/bin/gprs clear echo "Nawiązywanie połączenia..." echo "Aby się rozłączyć, naciśnij Ctrl+C" echo "" /usr/sbin/pppd file /etc/ppp/peers/gprs-options echo "" echo "Zakończono." echo ""

Teraz tworzymy kolejny plik
Kod:
touch /etc/chatscripts/gprs-chat-up
Nie musi mieć praw wykonywalności. Wpisujemy taką zawartość
Kod:
# /etc/chatscripts/gprs-chat-up TIMEOUT 10 ECHO ON ABORT "NO CARRIER" ABORT "NO DIALTONE" ABORT "ERROR" ABORT "NO ANSWER" ABORT "BUSY" '' 'rATZ' OK AT+CGDCONT=1,"IP","internet" OK ATD*99***1# CONNECT ``
Linijka OK AT+CGDCONT=1,"IP","internet" odpowiada za konfigurację dostawcy. Opcja "internet" jest odpowiednia dla Orange i Heyah oraz Play Online. Więcej szczegółów podam na końcu.

Tworzymy kolejny plik
Kod:
touch /etc/ppp/peers/gprs-options
Uzupełniamy go następująco
Kod:
# /etc/ppp/peers/gprs-options /dev/rfcomm0 460800 modem nocrtscts show-password user internet password internet nodetach noauth connect '/usr/sbin/chat -v -f /etc/chatscripts/gprs-chat-up' noipdefault ipcp-accept-local ipcp-accept-remote novj novjccomp defaultroute usepeerdns
Ocpja /dev/rfcomm0 dotyczy połączenia Bluetooth. Dla połączenia przez USB będzie to /dev/ttyACM0. 460800 dotyczy prędkości połączenia (nie z internetem, ale między telefonem, a komputerem). Dobieramy ją doświadczalnie. Jeśli połączenie będzie niestabilne, zmniejszamy ją 2 lub 4 razy. W user internet i password internet podajemy ponownie dane charakterystyczne dla naszego operatora.

Pozostało nam już tylko wyedytowanie pliku /etc/ppp/chap-secrets i podanie loginu i hasła operatora
Kod:
"internet" * "internet"
Przed gwiazdką jest login, za nią jest hasło.

Gdy wszystko mamy gotowe, próbujemy uruchomić połączenie (jako root)
Kod:
gprs
Jeśli nie było błędów powinniśmy po kilku sekundach ustanowić połączenie. Rozłączamy się poprzez kombinację Ctrl-C.

W tym LINKU jest opis dla konfiguracji znanych operatorów komórkowych (chodzi w zasadzie o login i hasło oraz APN). Jeśli mamy innego operatora, niż Orange, Heyah lub Play Online, to tam szukamy tych danych (podane przeze mnie login i hasło pasują właśnie dla wymienionych operatorów). Co prawda tam są inne, ale z doświadczenia wiem, że Orange, Heyah i Play Online działają na tych APN, co podałem. Innych sieci nie sprawdzałem, więc nie gwarantuję, że tamte dane są poprawne (bo są dość stare).

Celowo nie pisałem o IrDA i kablu COM, bo nie miałem możliwości przetestowania, ale w internecie można znaleźć wiele opisów na ten temat. Opisane przeze mnie sposoby testowałem u siebie i działają. W razie problemów lub zauważonych błędów proszę o uwagi w wątku.

EDIT
Zauważyłem jeden mankament w nowym Ubuntu 9.10 (w poprzednich nie było problemu). Mianowicie nie tworzy się /dev/rfcomm0. Rozwiązaniem problemu jest dodanie linijek w /usr/bin/gprs (pogrubioną czcionką)
Kod:
#!/bin/sh # /usr/bin/gprs clear echo "Nawiązywanie połączenia..." echo "Aby się rozłączyć, naciśnij Ctrl+C" echo "" rfcomm connect 0 xx:xx:xx:xx:xx:xx y & sleep 3 /usr/sbin/pppd file /etc/ppp/peers/gprs-options echo "" echo "Zakończono." echo ""
Jak można zauważyć xx:xx:xx:xx:xx:xx i y to odpowiednio adres sprzętowy i numer kanału (o których była już mowa).

W Debianie nie trzeba nic dodawać, działa nawet na Sid.
Linux Registered User #452500
Proszę o używanie przycisków reputacji

Ostatnio edytowane przez mr_x : 21-12-2009 o 00:25.
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 21-12-2009
Stajnia's Avatar
Stajnia Stajnia is offline
zwykły zjadacz owsa

Siła Reputacji: 65
Reputacja: 937 Stajnia jest wzorem do naśladowaniaStajnia jest wzorem do naśladowaniaStajnia jest wzorem do naśladowaniaStajnia jest wzorem do naśladowaniaStajnia jest wzorem do naśladowaniaStajnia jest wzorem do naśladowaniaStajnia jest wzorem do naśladowaniaStajnia jest wzorem do naśladowania
Dystrybucja: Debian Lenny + KDE3.5 / ArcheOS 3 + KDE4
Odp: GPRS

Wydaję polecenie
Kod:
gprs
i zaczyna się łączyć, w telefonie pojawia mi się ikonka internetu ; podaję hasło na zezwolenie połączenia i ustawienia jako modem
i w pewnym momencie przy
Kod:
secondary DNS addes 213.158.199.5
wyglada na to że się zwiesza i nic dalej się nie dzieje.
Po każdej takiej próbie muszę restartowac komputer bo połączenie kablowe niby jest ale tak na prawdę nie działa Nie wiem o co chodzi

Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 21-12-2009
mr_x's Avatar
mr_x mr_x is offline
Moderator

Reputacja: 6477 mr_x przerasta wszelkie pojeciemr_x przerasta wszelkie pojeciemr_x przerasta wszelkie pojeciemr_x przerasta wszelkie pojeciemr_x przerasta wszelkie pojeciemr_x przerasta wszelkie pojeciemr_x przerasta wszelkie pojeciemr_x przerasta wszelkie pojeciemr_x przerasta wszelkie pojeciemr_x przerasta wszelkie pojeciemr_x przerasta wszelkie pojecie
Odp: GPRS

No bo to ma się zatrzymać w tym miejscu. Jak napisałem w wątku, rozłączasz się przez Ctrl-C. Jeśli masz też połączenie kablem, to przed wydaniem gprs wpisz
Kod:
ifconfig eth0 down
(jeśli to eth0), by tablica routingu była tylko dla połączenia przez komórkę.

Reputacja przyznana temu postowi
Stajnia zgadza si?: Ogromne DZIĘKUJĘ!

Ostatnio edytowane przez mr_x : 21-12-2009 o 01:08.
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 21-12-2009
suncez's Avatar
suncez suncez is offline
Gold Member

Miasto: Koszalin
Siła Reputacji: 239
Reputacja: 3307 suncez przerasta wszelkie pojeciesuncez przerasta wszelkie pojeciesuncez przerasta wszelkie pojeciesuncez przerasta wszelkie pojeciesuncez przerasta wszelkie pojeciesuncez przerasta wszelkie pojeciesuncez przerasta wszelkie pojeciesuncez przerasta wszelkie pojeciesuncez przerasta wszelkie pojeciesuncez przerasta wszelkie pojeciesuncez przerasta wszelkie pojecie
Dystrybucja: Mandriva 2010 Free
Odp: [How-To] Internet przez komórkę jako modem

Kiepsko się czuję, dlatego napiszę minimum, żeby ewentualnie jak najmniej się rozminąć z prawdą . Co do tego fragmentu, można go pewnie zmodyfikować wyrzucając pierwszą linijkę lub zmieniając drugą. Przyjęło się jednak pisać właśnie tak.
Kod:
OK AT+CGDCONT=1,"IP","internet" OK ATD*99***1#
Numer dostępowy to *99# i tyle powinno wystarczyć jeśli podajemy APN operatora. Ta 1-ka w numerze wskazuje, który punkt konfiguracyjny dostępu do internetu zapisany w komórce ma wykorzystać modem, w czasie zestawiania połączenia. U mnie pierwsza zapisana konfiguracja dostępu po GPRS, to dostęp "internet", drugi to "wap", trzeci to "video" itd.. Często w telefonach SE dopiero 3-cia zapisana konfiguracja to typowy dostęp do internetu.

Osobiście zarzuciłem wszelkie skrypty własnej roboty i korzystam z kppp, gdzie właśnie odpowiednio podają numer *99***1#. Kppp wymaga podania hasła i loginu, w Plusie nie ma tego obowiązku, ale nic nie szkodzi jak sobie podaję login ppp, hasło ppp. Wszystko działa sprawnie i wygodnie.
Stary 21-12-2009
mr_x's Avatar
mr_x mr_x is offline
Moderator

Odp: [How-To] Internet przez komórkę jako modem

Tak, o ile APN to załatwia, to nr można skrócić do *99#, też działa.
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Forum Uzytkowników Mandriva i Mandrake > Pomoc > Siec

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady Postowania