![]() |
|
|
Witamy na Forum Uzytkowników Mandriva i Mandrake. Aktualnie przeglądasz nasze forum jako gość co sprawia, że twoje uprawnienia są bardzo ograniczone. Po dołączeniu do naszej grupy (co jest darmowe) uzyskasz dostęp do wysyłania postów, komunikowania się indywidualnie z innymi użytkownikami (PW), głosowania w ankietach, wysyłania załączników i zdjęć oraz wielu innych udogodnień. Rejestracja jest szybka, prosta i absolutnie darmowa więc prosimy, zarejestruj się od razu! Jeśli masz jakieś problemy z procesem rejestracji prosimy o kontakt z nami. |
|
|
|||||||
| FAQ | Sklep | Galeria | HCL | Downloads | Słowa kluczowe |
| Home | Zarejestruj się | Użytkownicy | Irc (W tym oknie) | Szukaj | Dzisiejsze Posty | Oznacz Fora Jako Przeczytane |
| Siec Sprawy zwiazane z siecia |
| Słowa kluczowe: edge, gprs, internet, komorka |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
|
|
||||
|
||||
|
[How-To] Internet przez komórkę jako modem
Opis dotyczy, jak na szybko uzyskać połączenie z internetem przy użyciu telefonu komórkowego jako modemu. Celowo nie korzystam z graficznych konfiguratorów, bo z założenia ma być niezależny od środowiska graficznego/WM i działać również w samym trybie tekstowym.
Ważna uwaga: jeśli używamy GNOME, należy wyłączyć lub odinstalować gnome-network-manager, bo koliduje z innymi typami połączeń poza własnymi i mimo uzyskanego połączenia programy nie będą go widziały (sprawdzone z Firefox - przełącza się automatycznie w tryb offline oraz Pidgin). Zacznijmy od skonfigurowania samego telefonu i systemu do wspólnej komunikacji (konfiguracja Bluetooth oraz przez kabel): Konfiguracja przez Bluetooth: W tym miejscu skupię się na samej konfiguracji połączenia między komórką a komputerem. Jeśli nie działa Ci bluetooth, szukaj w google najpierw, jak go uruchomić. Sprawdzamy tylko, czy mamy zainstalowane pakiety związane z bluetooth. Najpierw należy włączyć bluetooth zarówno w komputerze, jak i w telefonie. Należy na tym etapie zwrócić uwagę, by telefon nie miał trybu ukrytego dla Bluetooth. Zacznijmy od sprawdzenia adresu sprzętowego Bluetooth naszego telefonu Kod:
Teraz sprawdzamy, na którym kanale otrzymamy możliwość połączenia z internetem przy pomocy Bluetooth Kod:
Teraz edytujemy plik /etc/bluetooth/rfcomm.conf (jako root), np. tak Kod:
Wprowadzamy w nim następującą zawartość Kod:
Teraz należy zrestartować demon Bluetooth w komputerze. Dla Debiana i Ubuntu należy jako root wpisać Kod:
Konfiguracja przez kabel USB: W zasadzie przez kabel nie musimy wiele konfigurować. Koniecznie należy tylko w konfiguracji telefonu wybrać, by było to połączenie jako modem, a nie karta pamięci (w telefonach Nokia jest to opcja PC Suite). Jeśli system widzi nasz telefon, to mamy połączenie skonfigurowane. Dla USB powinniśmy otrzymać urządzenie /dev/ttyACM0. Konfiguracja PPP: Pozostała nam jeszcze konfiguracja PPP zarządzającego samym połączeniem z internetem. Tworzymy skrypt włączający nasze połączenie i nadajemy prawa wykonywalności (jako root) Kod:
Edytujemy go Kod:
Kod:
Teraz tworzymy kolejny plik Kod:
Kod:
Tworzymy kolejny plik Kod:
Kod:
Pozostało nam już tylko wyedytowanie pliku /etc/ppp/chap-secrets i podanie loginu i hasła operatora Kod:
Gdy wszystko mamy gotowe, próbujemy uruchomić połączenie (jako root) Kod:
W tym LINKU jest opis dla konfiguracji znanych operatorów komórkowych (chodzi w zasadzie o login i hasło oraz APN). Jeśli mamy innego operatora, niż Orange, Heyah lub Play Online, to tam szukamy tych danych (podane przeze mnie login i hasło pasują właśnie dla wymienionych operatorów). Co prawda tam są inne, ale z doświadczenia wiem, że Orange, Heyah i Play Online działają na tych APN, co podałem. Innych sieci nie sprawdzałem, więc nie gwarantuję, że tamte dane są poprawne (bo są dość stare). Celowo nie pisałem o IrDA i kablu COM, bo nie miałem możliwości przetestowania, ale w internecie można znaleźć wiele opisów na ten temat. Opisane przeze mnie sposoby testowałem u siebie i działają. W razie problemów lub zauważonych błędów proszę o uwagi w wątku. EDIT Zauważyłem jeden mankament w nowym Ubuntu 9.10 (w poprzednich nie było problemu). Mianowicie nie tworzy się /dev/rfcomm0. Rozwiązaniem problemu jest dodanie linijek w /usr/bin/gprs (pogrubioną czcionką) Kod:
W Debianie nie trzeba nic dodawać, działa nawet na Sid. Ostatnio edytowane przez mr_x : 21-12-2009 o 00:25. |
|
|
||||
|
||||
|
Odp: GPRS
Wydaję polecenie
Kod:
i w pewnym momencie przy Kod:
Po każdej takiej próbie muszę restartowac komputer bo połączenie kablowe niby jest ale tak na prawdę nie działa Nie wiem o co chodzi
|
||||
|
||||
|
Odp: GPRS
No bo to ma się zatrzymać w tym miejscu. Jak napisałem w wątku, rozłączasz się przez Ctrl-C. Jeśli masz też połączenie kablem, to przed wydaniem gprs wpisz
Kod:
Ostatnio edytowane przez mr_x : 21-12-2009 o 01:08. |
|
|
||||
|
||||
|
Odp: [How-To] Internet przez komórkę jako modem
Kiepsko się czuję, dlatego napiszę minimum, żeby ewentualnie jak najmniej się rozminąć z prawdą
. Co do tego fragmentu, można go pewnie zmodyfikować wyrzucając pierwszą linijkę lub zmieniając drugą. Przyjęło się jednak pisać właśnie tak.Kod:
Osobiście zarzuciłem wszelkie skrypty własnej roboty i korzystam z kppp, gdzie właśnie odpowiednio podają numer *99***1#. Kppp wymaga podania hasła i loginu, w Plusie nie ma tego obowiązku, ale nic nie szkodzi jak sobie podaję login ppp, hasło ppp. Wszystko działa sprawnie i wygodnie.
|
||||
|
||||
|
Odp: [How-To] Internet przez komórkę jako modem
Tak, o ile APN to załatwia, to nr można skrócić do *99#, też działa.
|