![]() |
|
|
Witamy na Forum Uzytkowników Mandriva i Mandrake. Aktualnie przeglądasz nasze forum jako gość co sprawia, że twoje uprawnienia są bardzo ograniczone. Po dołączeniu do naszej grupy (co jest darmowe) uzyskasz dostęp do wysyłania postów, komunikowania się indywidualnie z innymi użytkownikami (PW), głosowania w ankietach, wysyłania załączników i zdjęć oraz wielu innych udogodnień. Rejestracja jest szybka, prosta i absolutnie darmowa więc prosimy, zarejestruj się od razu! Jeśli masz jakieś problemy z procesem rejestracji prosimy o kontakt z nami. |
|
|
|||||||
| FAQ | Sklep | Galeria | HCL | Downloads | Słowa kluczowe |
| Home | Zarejestruj się | Użytkownicy | Irc (W tym oknie) | Szukaj | Dzisiejsze Posty | Oznacz Fora Jako Przeczytane |
| Laptopy Mandrake na laptopach. |
| Słowa kluczowe: dell, sterowniki, studio 1558, wi fi, wifi |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
|
|
||||
|
||||
|
Brak sterowników do karty WI-FI - Dell Studio 1558 - BCM4313
Temat do zamknięcia
. Rozwiązania w postach POL_ED na stronie 2Witam. Ostatnio zakupiłem laptop Dell Studio 1558. Niestety na Mandrivie 2010.0 (wersja one) brak jest sterowników do karty WI-FI i system prosi mnie o windowsowskie sterowniki. Nie wiem dlaczego ale te sterowniki są z rozszerzeniem .exe (sterowniki). Proszę o pomoc co mam z tym zrobić. Czy są jakieś dodatkowe repozytoria z takimi sterownikami? Z góry dziękuję za poświęcony czas. Pozdrawiam MAGx2 Ostatnio edytowane przez vorlog : 26-06-2010 o 00:03. |
|
|
||||
|
||||
|
Odp: Brak sterowników do karty WI-FI - Dell Studio 1558
Zacznij od pokazania informacji o karcie wifi
Kod:
================== Gdy woła o sterownik z Windowsa, to potrzebny jest ndiswrapper dzięki któremu linux wykorzystuje driver Windowsa.
Ostatnio edytowane przez POL_ED : 25-06-2010 o 21:50. |
|
|
||||
|
||||
|
Kod:
|
|
|
||||
|
||||
|
Masz
Kod:
|
||||
|
||||
|
Czyli skąd mam pobrać sterownik?
|
|
|
||||
|
||||
|
Serwer ftp
ndiswrapper-1.55-1mdv2010.0.i586.rpm Będziesz musiał wskazać miejsce zapisania drivera dla WinXp. Powinieneś go mieć na płytce instalacyjnej z laptopa. J/w podałem : Gdy woła o sterownik z Windowsa, to potrzebny jest ndiswrapper dzięki któremu linux wykorzystuje driver Windowsa. ================== Edit: Nie wiem czy ten driver obsługuje ten model karty http://www.broadcom.com/support/802.11/linux_sta.php Podają, że działa z BCM4313.
Ostatnio edytowane przez POL_ED : 25-06-2010 o 22:08. |
|
|
||||
|
||||
|
Cytat:
Kod:
Dodam że wszystko robię graficznie w MCC. |
|
|
||||
|
||||
|
Nie .exe.
Musi być katalog z plikami drivera - .inf, .sys Jeżeli go nie masz to jest metoda rozpakowania pliku .exe przez cabextract. Zobacz opisy podane poniżej. Dla porównania zobacz LINK 1 LINK 2 ================= EDIT: Dla BCM 4313 zalecają na stronie zastosowanie http://www.broadcom.com/support/802.11/linux_sta.php Sprawdź w Kod:
Ostatnio edytowane przez POL_ED : 25-06-2010 o 22:55. |
|
|
||||
|
||||
|
Z tego co widzę to nie:
Kod:
================== @edit Jak chce zkompilować tą paczkę to wyskakuje mie to: Kod:
Ostatnio edytowane przez MAGx2 : 25-06-2010 o 22:50. |
|
|
||||
|
||||
|
Spróbuj zatem tego drivera http://www.broadcom.com/support/802.11/linux_sta.php
README Sprawdź dokładnie wersję MDV Kod:
======================= Ładnie zbudowało wl.ko w /home/mag/w/hybrid-portsrc-x86_32-v5.60.48.36/wl.ko
Ostatnio edytowane przez POL_ED : 25-06-2010 o 23:01. |