Forum Uzytkowników Mandriva i Mandrake  

Witamy na Forum Uzytkowników Mandriva i Mandrake.

Aktualnie przeglądasz nasze forum jako gość co sprawia, że twoje uprawnienia są bardzo ograniczone. Po dołączeniu do naszej grupy (co jest darmowe) uzyskasz dostęp do wysyłania postów, komunikowania się indywidualnie z innymi użytkownikami (PW), głosowania w ankietach, wysyłania załączników i zdjęć oraz wielu innych udogodnień. Rejestracja jest szybka, prosta i absolutnie darmowa więc prosimy, zarejestruj się od razu!

Jeśli masz jakieś problemy z procesem rejestracji prosimy o kontakt z nami.

Wróć   Forum Uzytkowników Mandriva i Mandrake > Pomoc > Instalacja Mandrake i Mandriva
Google
FAQSklepGaleriaHCLDownloadsSłowa kluczowe
Home Zarejestruj się Użytkownicy Irc (W tym oknie) Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane
Instalacja Mandrake i Mandriva Wszystkie sprawy zwiazane z instalacja Linuksa Mandrake i Mandriva

Słowa kluczowe: ,

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Stary 05-07-2010
m123456's Avatar
m123456 m123456 is offline
Sprzedawca Żywopłotów

Miasto: W pobliżu Wrocławia
Siła Reputacji: 167
Reputacja: 2488 m123456 przerasta wszelkie pojeciem123456 przerasta wszelkie pojeciem123456 przerasta wszelkie pojeciem123456 przerasta wszelkie pojeciem123456 przerasta wszelkie pojeciem123456 przerasta wszelkie pojeciem123456 przerasta wszelkie pojeciem123456 przerasta wszelkie pojeciem123456 przerasta wszelkie pojeciem123456 przerasta wszelkie pojeciem123456 przerasta wszelkie pojecie
Dystrybucja: Mandriva 2010 Spring x86_64
Odp: Mandriva One 2010.0(1) - problem z liveusb.

@meth29, sorrki, że to usunąłem.
Nie, o to mi chodziło.
Można je zrzucić na pendriva, ale nie zawsze działają. Raczej wina leży po stronie sprzętu.
Cytat:
Mandriva Seed jest przeznaczona do pakowania One na pendrive....
Odp. Niestety ten program nie wykrywa moich pendrivów.
Cytat:
of=/dev/sdX
X zawsze jest numerem pendriva (dot. tego przypadku).
Cytat:
of=/dev/sdXY
Dopiero Y jest numerem partycji na pendrivie (Wiem, że o tym wiesz!)
Cytat:
Przy tej komendzie nie potrzeba żadnych dodatkowych parametrów.
Może i nie trzeba, ale:
Cytat:
dd if=<tu_nazwa_obrazu>.iso of=/dev/sdX bs=8M
tak podaje/sugeruje wiki MDV.

Jak widać są to kosmetyczne zastrzeżenia, a raczej uwagi.
Jeszcze raz sorry!
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 05-07-2010
meth29's Avatar
meth29 meth29 is offline
Jaskółka Europejska

Siła Reputacji: 385
Reputacja: 5721 meth29 przerasta wszelkie pojeciemeth29 przerasta wszelkie pojeciemeth29 przerasta wszelkie pojeciemeth29 przerasta wszelkie pojeciemeth29 przerasta wszelkie pojeciemeth29 przerasta wszelkie pojeciemeth29 przerasta wszelkie pojeciemeth29 przerasta wszelkie pojeciemeth29 przerasta wszelkie pojeciemeth29 przerasta wszelkie pojeciemeth29 przerasta wszelkie pojecie
Dystrybucja: Mandriva 2011.0

No co ty nie żartuj nie ma za co przepraszać.
Konstruktywna dyskusja zawsze rozwija.

1. Pierwszy link który podajesz i fragment który zacytowałem odnosi się do:
Cytat:
Instalacja z lokalnego serwera zwierciadlanego, dysku twardego,sieci lokalnej lub z internetu
Jeżeli wczytasz się dokładnie, a najlepiej jak przetestujesz tą metodę samodzielnie to zobaczysz, że ten opis nie dotyczy zrzutu systemu na pendriva. Dodatkowo tą metodą nie zainstalujesz Mandrivy w wersji ONE.

2. Co do drugiego linku tu już byłeś bliżej:
Cytat:
gdzie /dev/SDX jest ścieżką do Twojego urządzenia USB.
Jak sam widzisz jest SDX, a nie np. SDX1.
W tym przypadku także proponuję samodzielne przetestowanie metody.
Podziel pena np. na 2 partycje i za pomocą komendy dd spróbuj zrzucić obraz z systemem na jedną z nich - oczywiście komenda zostanie wykonana bez problemów, tylko później spróbuj odpalić system z pena i opisz nam swoje obserwacje na forum.

3. Jeżeli chodzi o dodatkowe parametry:
Kod:
dd --help
Cytat:
bs=BAJTÓW czytanie i zapisywanie tylu BAJTÓW za jednym razem
Jak widzisz nic istotnego i uwierz nie wpływa na proces zrzutu systemu na pendriva.
Tutaj także zachęcam do samodzielnego testu.
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 4 tygodnie temu
Frank Frank is offline
Sprzedawca Żywopłotów

Miasto: Katowice
Siła Reputacji: 41
Reputacja: 467 Frank świeci przykłademFrank świeci przykłademFrank świeci przykłademFrank świeci przykłademFrank świeci przykładem
Wyślij wiadomość przez ICQ do Frank
Dystrybucja: Mandriva 2008.1

Ściągnąłem
Kod:
mandriva-linux-one-2010-spring-KDE4-europe2-cdrom-i586.iso
i po dd tworzą się 2 partycje, a żeby było śmieszniej ta na początku pendriva ma oznaczenie sda2, a ta dalej sda1. Jest oczywiście malutka i ma nazwę RESIZE_ME.
Nie da się jej niestety rozszerzyć, a po jej usunięciu i utworzeniu na wolnym miejscu nowej partycji oznaczenie się nie zmienia; na początku 2, a dalej 1.
Dzieje się u kogoś coś takiego ?
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 4 tygodnie temu
m123456's Avatar
m123456 m123456 is offline
Sprzedawca Żywopłotów

Miasto: W pobliżu Wrocławia
Siła Reputacji: 167
Reputacja: 2488 m123456 przerasta wszelkie pojeciem123456 przerasta wszelkie pojeciem123456 przerasta wszelkie pojeciem123456 przerasta wszelkie pojeciem123456 przerasta wszelkie pojeciem123456 przerasta wszelkie pojeciem123456 przerasta wszelkie pojeciem123456 przerasta wszelkie pojeciem123456 przerasta wszelkie pojeciem123456 przerasta wszelkie pojeciem123456 przerasta wszelkie pojecie
Dystrybucja: Mandriva 2010 Spring x86_64

Cytat:
Napisał Frank
Ściągnąłem
Kod:
mandriva-linux-one-2010-spring-KDE4-europe2-cdrom-i586.iso
i po dd tworzą się 2 partycje, a żeby było śmieszniej ta na początku pendriva ma oznaczenie sda2, a ta dalej sda1. Jest oczywiście malutka i ma nazwę RESIZE_ME.
Nie da się jej niestety rozszerzyć, a po jej usunięciu i utworzeniu na wolnym miejscu nowej partycji oznaczenie się nie zmienia; na początku 2, a dalej 1.
Dzieje się u kogoś coś takiego ?
Mi się udało wypalić i uruchomić, ale w tym jest dużo wątpliwości (kwestia przypadku). Później nie potrafiłem tego powtórzyć.
Pokaż:
Kod:
fdisk -l
tego pendriva.
Dodatkowo dziwne (a może i nie) jest to, że na M$-owskim systemie (XP) nie mogłem podzielić w ogóle swojego pendriva na partycje.
Możesz spróbować czegoś innego: Mandriva One 2010 Spring LiveUSB na pendrive (persistent),
MIB-LiveToFlash - Turn a Mandriva One into a Flash alike!

Licznik użytkowników Linuksa. Dodaj siebie do rejestru. Linux Registered User: #507832
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 4 tygodnie temu
Frank Frank is offline
Sprzedawca Żywopłotów

Miasto: Katowice
Siła Reputacji: 41
Reputacja: 467 Frank świeci przykłademFrank świeci przykłademFrank świeci przykłademFrank świeci przykłademFrank świeci przykładem
Wyślij wiadomość przez ICQ do Frank
Dystrybucja: Mandriva 2008.1

Kod:
fdisk -l Disk /dev/sda: 8086 MB, 8086618112 bytes 249 heads, 62 sectors/track, 1023 cylinders Units = cylinders of 15438 * 512 = 7904256 bytes Disk identifier: 0xd06fb065 Device Boot Start End Blocks Id System /dev/sda1 93 1023 7180761 c W95 FAT32 (LBA) /dev/sda2 * 1 93 715775+ 83 Linux Partition 2 does not end on cylinder boundary. Partition table entries are not in disk order
Tak wygląda pendrive po usunięciu tej małej partycji i utworzeniu nowej na całym wolnym miejscu. Może ta mała jest tworzona dla zgodności granic ?
Może nie wyraziłem się zbyt jasno w poprzednim wpisie, ale system startuje z tego pena, a dziwi mnie tylko kolejność tworzonych partycji.
Pod Linuksem mam dostęp do tej większej partycji ( ta mniejsza to obraz płyty ), a 7 chce ten pendrive formatować.
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Forum Uzytkowników Mandriva i Mandrake > Pomoc > Instalacja Mandrake i Mandriva

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady Postowania